Wordt Vervolgd Actie van de Maand: Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse mensenrechtenactiviste Leyla Yunus werd na verschillende bedreigingen door de politie op 30 juli 2014 gearresteerd. Als voorzitter van het Instituut voor Vrede en Democratie in Azerbeidzjan riep ze op tot vreedzame betrekkingen met buurland Armenië en een boycot van de Europese Spelen die in juni 2015 in Azerbeidzjan worden gehouden.

Ook bekritiseerde ze het repressieve beleid van de regering. Ze moest dit bekopen met een gevangenisstraf op basis van verzonnen aanklachten, waaronder landverraad, belastingontduiking en fraude.

Haar man, historicus en mensenrechtenactivist Arif Yunus, werd een week na haar arrestatie eveneens opgepakt. Ze mogen geen contact hebben met elkaar. Recent schreef ze hem een hartverscheurende open brief waarin ze haar verdriet uitspreekt over het feit dat ze na 36 jaar samenzijn nu gescheiden van elkaar moeten leven.

Amnesty ontving recentelijk verontrustende berichten over de gezondheid van Leyla Yunus. Ze krijgt geen adequate medische behandeling voor haar diabetes en nierproblemen.
Wat kunt u doen?

Schrijf een brief aan de Azerbeidzjaanse autoriteiten en roep hen op Leyla Yunis en haar man onmiddellijk vrij te laten en van de nodige medische zorg te voorzien.

Adres:
Ilham Aliyev
Office of the President of Azerbaijan
19 Istiqlaliyyat Street
Baku AZ1066
Azerbeidzjan

https://www.amnesty.nl/actiecentrum/acties/wordt-vervolgd-actie-de-maand-azerbeidzjan


Reageren kan niet meer