Tweede Kamer: alternatief voor asielkinderen in de cel

DEN HAAG – Staatssecretaris Teeven komt met alternatieven voor het opsluiten van vluchtelingenkinderen in de cel. Die toezegging deed hij gisteren aan de Tweede Kamer nadat D66 dreigde met een eigen wetsvoorstel te komen om het opsluiten bij wet te verbieden. “Kinderen horen niet in de cel”, aldus D66-kamerlid Gerard Schouw. De ChristenUnie vindt de toezegging van Teeven (VVD) om in mei alle alternatieven op een rij te hebben staan ‘te slap’ en wil dat het opsluiten van kinderen direct stopt. Ook coalitiepartij PvdA wil af van het gevangen zetten van asielkinderen.

Kamerlid Marit Maij: “We verzoeken de staatssecretaris met klem om met alternatieven te komen.” Vorig jaar zaten zo’n 120 kinderen van vluchtelingen in detentie.

Zij werden samen met hun ouders opgesloten nadat zij op Schiphol waren aangekomen en asiel aanvroegen.

Die ‘grensdetentie’ is een standaardprocedure. De gezinnen zitten doorgaans acht dagen, maar soms langer vast. In de tussentijd wordt uitgezocht of hun asielaanvraag kans maakt. Ook worden sporadisch kinderen opgesloten als een gezin in afwachting is van een gedwongen uitzetting.

Volgens staatssecretaris Teeven wil het kabinet ‘liever geen kinderen in de cel’, maar is het soms nodig voor hun eigen bescherming.

Bron: Dagblad De Limburger, 31 januari 2014


Reageren kan niet meer