Francine Thielen-Tonnaer over etnisch profileren in Café De Verbeelding.

Donderdag 14 januari 2016

Francine Thielen-Tonnaer, Café De Verbeelding Horst.

Etnisch Profileren

Het is al wel een hele tijd geleden dat ik met Jeffrey, afkomstig uit de Verenigde Staten, in een Mini Cooper vanuit Amsterdam vertrek naar het Limburgse.

Mijn jongste zoon was in Mokum voor de zoveelste keer verhuisd. Toen alles was overgehuisd konden Jeffrey, een vriend van hem, en ik, zijn moeder, met een gerust hart vertrekken. Tenslotte hadden wij van alle helpers ook de langste weg af te leggen en het was al heel, heel erg laat, misschien kan ik beter zeggen: het was al heel vroeg toen we vertrokken en ook heel donker.

We vertrekken. Jeffrey achter het stuur in zijn Mini Cooper en ik naast hem.

HALT: POLITIECONTROLE

Jeffrey had zijn kansarm-zijn als jongen met een donkere huidskleur uit een kansarme familie in the United States weten om te zetten in het benutten van zijn kansen. In deze was the army in the United States the place to be. Op voorwaarde dat je tekent om je kennis en kunde voor bepaalde tijd in te zetten voor diezelfde Army. En zo was Jeffrey als wiskundeleraar werkzaam in Brunssum bij de Afcent.

DE POLITIECONTROLE

Jeffrey moest zo veel laten zien aan de dienstdoende agent dat dat bij mij leidde tot vervangende schaamte.

En hoe zal de toekomst eruit gaan zien voor die vele mensen die er nu bijkomen? In ditt korte filmpje kunt u zien hoe het menigeen op straat vergaat.

Duur: 5 minuten


Reageren kan niet meer